Barnet i fokus
– helhetsperspektiv och flexibilitet
I vår verksamhet står barnet i centrum behandlings- och stödinsatserna utgår från ett systemiskt perspektiv och det miljöterapeutiska arbetet har alltid varit en viktig grundbult. Vi arbetar processinriktat och tvärvetenskapligt med utgångspunkt i familjen och nätverket. Genom omfattande stöd, traumamedveten omsorg och hög tvärprofessionell kompetens jobbar Barn och familjejouren med barnet och hela dess sammanhang för att ge bästa möjliga förutsättningar. Ett flexibelt arbetssätt eftersträvas, där varje enskilt barns behov och tilliten sätts först. Trygghet i systemet och trygga relationer är det som enligt forskning är viktigast för att utsatta barns förmåga till tillit, vilket blir en förutsättning för att barnet ska kunna ta emot hjälp och stöd. Våra psykologer och legitimerade psykoterapeuter är specialister inom barn- och ungdomspsykoterapi och har lång erfarenhet och hög kompetens att arbeta med terapeutiska insatser både gentemot familjer och individer, samt traumabehandlingar. Hos oss finns inga väntetider och tyngdpunkten ligger ofta på behandling snarare än utredning. För varje barn tas individuella behandlingsupplägg fram utifrån behov och förutsättningar.
Centralt i behandlingarna är bearbetning, relation och förståelse, och med yngre barn finns bland annat Erica-materialet med sandlåda och figurer att tillgå för lekterapier. Leken är ett viktigt verktyg för att arbeta terapeutiskt med barn och det finns fler rum för detta ändamål. Leken kan vara ett sätt att få kontakt och skapa utrymme för både trygghet och interaktion, men det kan också vara ett betydelsefullt fönster till barns tanke- och känslovärld både i utredande och terapeutiskt syfte. Likaså är lek i sig självt terapeutiskt.
BoF-modellen
Utgångspunkten för behandlingsinsatserna är att Barn och familjejourens personal samverkar med behandlingsfamilj, ursprungsfamilj och socialtjänst för att skräddarsy individuella behandlingsprogram för varje barns bästa möjlighet till stöd och utveckling. En viktig del i behandlingsarbetet är att ta vara på den naturliga miljön och den spontana läkning som en trygg och fungerande familjemiljö kan erbjuda. I dessa utrednings- och behandlingsinsatser arbetar vi med helheten kring barnet och integrerar alla delar i nätverket.
BoF-modellen som vi arbetar utifrån förenar det bästa av familjehemsvården med det bästa ur institutionsvården under ett samlat behandlingskoncept. Erfarenhet och forskning visar att vi når bäst resultat när vård, behandling och handledning sker på flera nivåer samtidigt. Barn och unga får den omsorg de behöver i en hemmiljö och får möjligheten att leva ett tryggt vardagsliv i utbildade och handledda behandlingsfamiljer. Parallellt erbjuds och finns möjlighet till omfattande behandlingsinsatser och stöd från BoF-kontorets team med tvärprofessionell kompetens. Vår erfarenhet är att nyckeln till lyckade placeringar och att undvika sammanbrott är att ge kvalificerat stöd löpande både till behandlingsfamilj och barn.
Insatser
Barn och familjejouren har i snart fyrtio år bedrivit kvalificerad behandling för placerade eller på andra sätt utsatta barn, på uppdrag av socialtjänsten. Våra familjehem inom verksamheten utreds grundligt innan placeringar samt genomgår specialutbildning som en del i ett brett och genomgående kvalitetssäkringsarbete. BoF ett hundratal ramavtal med olika kommuner, dels kan enskilda socialsekreterare söka specifikt placeringar i behandlingsfamilj genom BoF. Placeringar sker både inom ramavtalen och genom direktavtal.
Våra olika verksamhetsinriktningar
- Jourplacering i behandlingsfamilj
- Utredningsplacering i behandlingsfamilj
- Behandlingsplacering i behandlingsfamilj
- Öppenvårds- och eftervårdsverksamhet
- Stödboende
Behandlingsmodellen i de fem verksamhetsdelarna är processinriktad och bygger på integrerade och flexibla insatser med tvärprofessionell kompetens. I alla verksamhetsdelar bedriver BoF ett miljöterapeutiskt arbete som utgår från varje individs resurser och positiva möjligheter till utveckling.